La nostra història

A Roda de Ter ja hi ha un referent històric, la Fundació Privada i el Museu de L’Esquerda on un grup d’arqueòlegs van trobar llavors carbonitzades localitzades durant l’excavació d’un graner del segle XIII dC, entre altres. L’Àrea de Recerca Experimental Arqueològica de l’Esquerda és un laboratori a l’aire lliure on s’investiga sobre agricultura medieval: els sistemes de conreu, les espècies conreades i les eines que s’utilitzaven. També s’investiga sobre els sistemes d’emmagatzematge: les sitges i un graner construït a partir de les dades proporcionades per l’arqueologia.

La idea del banc de llavors sorgeix a partir de la Comissió Organitzadora de la Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter que es celebra anualment i del desenvolupament de la parada d’intercanvi de llavors que cada any hi ha a la mateixa fira.  Arrel de l’interès dels assistents, fa un any que un grup de persones s’han anat reunint per definir el banc de llavors i posar-se a classificar les varietats de llavors recollides en aquests anys de Fira. Sempre s’ha comptat amb la col·laboració d’Esporus. La rehabilitació de la caseta és un pas més en la consolidació del banc de llavors com a projecte de conservació de l’agrobiodiversitat de la comarca.

banc

El nostre banc és un projecte i una il·lusió d’un col·lectiu davant la destrucció cada cop més alarmant de llavors, es calcula un 90% en els darrers 50 anys, i la desinformació de la majoria de la població, de com autogestionar-nos el menjar, i la salut.

Va néixer la necessitat de crear aquest Banc, un espai on reunir totes les llavors i coneixements desenvolupats durant tantes generacions pels nostres avant-passats de la comarca i voltants per conservar les varietats tradicionals cultivades, una manera de defensar la biodiversitat, i el patrimoni cultural del territori.

La caseta ens permet tenir un laboratori fixe per tal de poder classificar, comprovar i intercanviar les llavors. Als horts socials hi tenim una parcel·la que ens permet provar les llavors i fer-ne una fitxa completa a la nostra base de dades que ha estat cedida pel Centre de conservació de la biodiversitat cultivada Esporus i readaptada pel grup organitzador.