Què és un banc de Llavors?

Un banc de llavors o dipòsit de llavors es un espai on s’emmagatzemen les llavors produïdes pels agricultors locals per tal de preservar-les i proporcionar-les a les persones interessades.

És un tipus de banc de gens per protegir la biodiversitat i les especies locals o autòctones, especialment aquelles conreades tradicionalment fora dels circuits comercials a gran escala. Els motius per emmagatzemar llavors són diversos. Emmagatzemar llavors protegeix d’esdeveniments catastròfics com desastres naturals, epidèmies de malalties, desaparició a causa d’espècies invasores, transgènics, espècies que han quedat en desús, etc.

foto6-banc

Això ens condueix a identificar els nostres drets i deures sobre el nostre entorn (les nostres responsabilitats) i quins són els potencials que tenim com a societat per defensar-lo. Promoure l’agroecologia i la preservació de les llavors és indispensable per atendre a la sobirania alimentària.

QUÈ ÉS LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA?

  • “La Sobirania Alimentària és el dret de tots els pobles, comunitats i països de definir les seves pròpies polítiques agrícoles, de pastura, laborals, de pesca, alimentàries i agràries que sigui ecològica, social, econòmica i culturalment apropiades a les seves circumstàncies exclusives. Incloent el dret real a l’alimentació i a la producció d’aliments, que significa que tots els pobles tenen el dret a tenir aliments i recursos per a la producció d’aliments segurs, nutritius i culturalment apropiats, així com la capacitat de mantenir-se a sí mateixos i a les seves societats”.

Declaració política del Fòrum de ONG/OSC per a la Sobirania Alimentària.

QUÈ ÉS L’AGROECOLOGIA?

  • És una ciència, que estudia la relació dels cultius agrícoles i el medi ambient, proposa una visió pel màxim benestar d’un agroecosistema, es qüestiona la productivitat, l’estabilitat, la sostenibilitat i l’equitat. És l’aplicació de principis ecològics a la producció d’aliments, combustibles, fibres i productes farmacèutics.